You medemblik - zomer 2021

VROEG UIT DE VEREN Hein en zijn personeel staan voor dag en dauw op, want het bakkersvak is nu eenmaal een beroep waarbij je vroeg uit de veren moet. Dat is niet veranderd, in tegenstelling tot de wensen van de consument en de moordende concurrentie van supermarkten. ‘Dat wij de laatste ambachtelijke bakker in de stad zijn is veelzeggend.’ Hein heeft zichzelf ook steeds opnieuw uitgevonden: ‘Ik begon eind jaren ’90 al met het bakken van speltbrood en biologische producten. Mijn klanten willen pure, eerlijke ingrediënten en geen kunstmatige verbetermiddelen. Hoewel supermarkten consumenten anders willen doen geloven kunnen ze het echte ambachtelijke wat wij doen nooit evenaren. Dát is ons handelsmerk!’ In de zaak heeft Hein hulp van zijn zoon Mark, die naast zijn reguliere baan de financiën van de bakkerij verzorgt en regelmatig bijspringt in de banketbakkerij. Een echt familiebedrijf dus, waar Anja, ook ná de scheiding gewoon is blijven werken als bedrijfsleidster. En zo wil de geschiedenis dat u voor het lekkerste brood en banket ook na 175 jaar nog steeds bij Bakkerij Raat aan het juiste adres bent. KLASSIEKERS VAN WELEER Sommige producten hebben een vaste schare fans uit binnen- en buitenland. Zoals de Westfriese krentenmik met heerlijke suikervulling, de tompouce met zelfgekookte banketbakkersroom of de appelflap die al ‘vegan’ was toen het woord nog niet eens bestond. Hein: ‘Deze zomer gaan we, ter gelegenheid van het jubileum, klassiekers van vroeger en nu speciaal uitlichten. Het wordt een feest van herkenning!’ youmedemblik.nl | zomer 2021 23 Hein haalt stokbroden uit de oven Vers, ambachtelijk brood De gebroeders Ad en Siem Raat met de Westfriese krentenmik

RkJQdWJsaXNoZXIy MjY1OTA=