You medemblik - Zomer 2022

YOU CULINAIR Lekker kokkerellen, dat is altijd heel leuk om mee bezig te zijn. You Culinair is onze nieuwe rubriek met elke keer een heerlijk recept. Of dat nou gewoon de Hollandse keuken is of de Franse, dat maakt niet uit. We halen in ieder geval de ingrediënten zoveel mogelijk uit de buurt. Hier geldt ‘wees loyaal, koop lokaal!’. Het is veel duurzamer, want waarom zou je eten uit alle uithoeken van de wereld invliegen? Bovendien een stuk lekkerder, want dichterbij, dus altijd verser. In het verleden las je hier kookrubriek de Westfriese Tafel. Die is inmiddels uitgegroeid tot een promotieplatform voor het West-Friese product. Drie man sterk ging op pad, sterrenchef Onno Kokmeijer, fotograaf Duco de Vries en uitgever Peter Commandeur. Ze legden vast hoe er werd geteeld, gebrouwen, geroosterd, gerookt en wat al niet meer. Ze kwamen steevast thuis met de mooiste verhalen en de lekkerste recepten die West-Friesland te bieden heeft. We grijpen in deze eerste aflevering graag terug naar één van die bijzondere ontmoetingen, namelijk met de Opperdoezer Ronde. Het was prachtig om te zien hoe teler Klaas Vijn met zijn vakantiekrachten deze overheerlijke aardappel uit de grond haalde. Onno maakte er een feestje van met een geweldige salade. Dat is misschien tegen het zere been van de échte Opperdoezer, die het piepertje het liefst serveert met een onvervalste boterjus, maar eerlijk is eerlijk, deze salade is écht heerlijk. Geniet van dit recept, van het bereiden en van de zomer. Bon Appetit! Wil je meer weten over de Westfriese Tafel of meer recepten vinden? Surf dan naar www.westfriesetafel.nl Tips? Mail ze naar: culinair@youmedemblik.nl 1 kg. Opperdoezer Ronde 200 gr. katenspek (plakken van halve cm dik) 2 st. sjalotten 1 teentje knoflook 15 st. kappertjes 2 etl. kappertjesvocht 6 st. bosui (in ringetjes gesneden) 4 etl. crème fraîche 4 etl. mayonaise 4 etl. verse bieslook fijngesneden 1 etl. verse dragon fijngesneden verse peper en grof zeezout (naar smaak) Kook de gewassen Opperdoezer Ronde in de schil in ruim kokend water met zout gaar. Na het afkoelen snijdt u de rondjes in vieren en doet u deze in een grote mengkom. Het katenspek snijdt u in reepjes van 1 cm, en bakt u uit op matig vuur. Zodra het spek goed is uitgebakken voegt u de fijn- gesnipperde ui en knoflook toe en bakt u deze nog 5 minuten mee. Voeg dit toe aan de gesneden Opperdoezers in de mengkom. Vervolgens voegt u de rest van de ingrediënten toe en mengt u het geheel goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Bij voorkeur de salade direct lauwwarm serveren of op kamertemperatuur. Bon appétit! INGREDIËNTEN BEREIDING 1 2 3 4 5 6 youmedemblik.nl | zomer 2022 27 Salade met een piepertje uit de buurt

RkJQdWJsaXNoZXIy MjY1OTA=