You medemblik - juli/augustus 2019

W e weten in Medemblik en omgeving allemaal dat Jelle Aaij de échte brouwer van de Stadsbrouwerij is. Hij heeft al zo’n negen verschillende bieren gebrouwen in Medemblik en mag zich dan ook meesterbrouwer noemen. Vorig jaar won de Brouwerij met hun Radboud Weizen de publieksprijs van Noord-Holland; Aan kwaliteit geen gebrek dus. Jelle werd acht jaar terug brouwer in Haarlem, bij de Jopen Brouwerij. Daarna zat hij nog een paar jaar bij Brouwerij ’t IJ, totdat hij z’n kans schoon zag om in Medemblik aan de slag te gaan. Als echte Westfries sprak deze splinternieuwe brouwerij hem zeer aan. Inmiddels brouwt hij nu alweer bijna drie jaar in de Radboud- veste. Bert Boon Alleen Jelle is geen prater. Nee, hij is het liefst met z’n ketels en z’n brouw- sels aan de gang. Voor een uitgebreide lezing over bier hoef je bij hem niet aan te komen en voor een groep mensen staan, al helemaal niet. Ieder z’n vak, moet je maar denken. Maar met de komst van Bert kan die rol nu heel goed worden overgenomen. De brou- werij had al een ziel, maar heeft nu dus ook een gezicht. Berts rol in de brou- werij is de verkoop. Aan Supermarkt Deen, de slijterijen van Westfriesland en aan Veldboer Eenhoorn. Bert mag de boer op. Het bier moet verkocht worden en liefst aan zo veel mogelijk klanten. Want de brouwerij beleefde zware tijden in z’n prille bestaan. Na de start werd snel duidelijk dat een grote afnemer was afgehaakt. Dit gat was niet één-twee-drie op te vangen, waardoor er meer geld uitging dan er binnenkwam. Dit bracht de Brouwerij in zwaar weer. Gelukkig stonden er een paar lokale en betrokken investeerders op, die een reddingsactie bedachten. Nu gaat het weer goed, maar het is nog een lange weg. De ketels zijn in een leaseconstructie verworven en die kosten drukken de komende jaren nog behoorlijk op het resultaat. Over een aantal jaar worden ze geheel eigen- dom en dan is, wat dat betreft, het leed geleden. Die ketels gaan gemak- kelijk een jaar of dertig à veertig mee, dus de toekomst lonkt kansrijk. Lars Kuipers Anderhalf jaar terug verruilde Lars Kuipers de kledingbranche voor het horecavak. Het werd tijd voor iets anders. In de brouwerij is hij verant- woordelijk voor het reilen en zeilen van de horeca. Hij organiseert de proeve- rijen en andere activiteiten die in de brouwerij plaatsvinden. Je kunt er in het weekend zó naar binnen lopen en proeven van al het lekkers dat er wordt gebrouwen. Je zit er geweldig, met die mooie ketels op de achtergrond. Dat is toch wel uniek te noemen. De trots van Medemblik Iedere bierliefhebber uit Medemblik kan trots zijn op de mooie bieren die er in de stad worden gebrouwen. In het weekend staat er een stel vlotte studenten te tappen, menigeen maak- te al kennis met Thomas, Sjors, Jesse en Marijn. Het wordt steeds meer een geoliede machine, die gewaardeerd wordt door bewoners én bezoekers. Beleving van de brouwerij Nu Bert aan boord is, lijkt het setje compleet. De chemie tussen deze drie mensen, die ik in een eerdere ontmoe- ting al bespeurde, kwam mooi tot ui- ting tijdens de fotoshoot met Duco de Vries. Duco pakte uit, nam uitgebreid de tijd voor deze sessie en liet bakker Hein Raat en slager Kees Blokdijk aller- lei mooie producten aanslepen. Want de combinatie van een lekker stukje vlees of brood met het koele bier van de brouwerij: mán, dat is gewoon top. Bert met die grote baard, Lars met z’n jeugdige guitigheden en Jelle die he- lemaal los kwam. Geweldig om te con- stateren en samen te beleven. Ik hoop dat dit vastgehouden kan worden. Dan voorzie ik dat het helemaal goed komt met ‘onze’ brouwerij. Toekomstige samenwerkingen In de nabije toekomst komen er waar- schijnlijk op andere vlakken nog heel mooie samenwerkingen tot stand, zo- als met Onno Kokmeijer, de sterrenkok van de Westfriese Tafel. Dit promo- tieplatform van het Westfries product wil zelf ook graag een mooi Westfries bier brouwen. Daar kunnen Jelle en Onno dan straks samen de smaak van bepalen. Onno heeft al eerder voor zijn restaurant Ciel Bleu in samenwerking met ‘t IJ een paar prachtige bieren laten ontwikkelen. Dat was eveneens in de periode dat Jelle er werkte, dus dat belooft wat. Keuken Op dit moment wordt er in de brouwe- rij ruimte gemaakt voor gezellige zitjes. De kookworkshops waren niet goed te combineren met het bierlokaal. Daar- om is er onlangs een keuze gemaakt om de keuken weg te halen en daar- voor in de plaats verrijdbare banken te plaatsen. Overigens kan er nog altijd van een lekkere maaltijd worden geno- ten. Deze wordt geleverd door Ted Hof van het Hof van Medemblick. Zo zie je dat de samenwerking op lokaal niveau al geweldig is, maar misschien kan op een paar punten nóg beter. Bier in alle cafés van Medemblik Eén van de wensen van de brouwerij is dat het bier in alle cafés van Me- demblik wordt getapt. Want elk biertje heeft z’n eigen verhaal, van Radboud de Eerste tot de Hazy Gees, met anek- dotes waar de toeristen van smullen. Dat verhaal moeten we blijven vertel- len, met z’n allen. Het geeft Medemblik nóg meer allure en daar plukken we allemaal op den duur de vruchten van. EEN NIEUW GEZICHT BIJ DE BROUWERIJ fotografie: Duco de Vries tekst: Peter Commandeur 14 youmedemblik.nl | juli-augustus 2019

RkJQdWJsaXNoZXIy MjY1OTA=