You medemblik - Herfst 2021

22 youmedemblik.nl | najaar 2021 met een groen oog gekeken. Zo is de nieuw geïnstalleerde keuken geheel elektrisch en wordt de restwarmte van het brouwproces gebruikt om het café te verwarmen.” Radboud-bier Ook in het nieuwe concept is het brouwproces te bewonderen. Patrick: “Met het bier dat we hier in het café verkopen, kunnen we de brouwerij - zij het in afgeslankte vorm - draaiende houden. Daarom hebben we ervoor gekozen om ons eigen bier te blijven brouwen. Natuurlijk blijven we als vanouds Radboud-bier leveren aan lokale partijen als de Mitra, het Kasteel, Costa’s, Rumours en Locals, maar primair is onze productie bedoeld voor onze eigen cafégasten. Bewust kiezen we ervoor om niet meer te leveren aan supermarkten. Een locatie als deze is daarvoor veel te duur, dan zou je al moeten uitwijken naar één van de industrieterreinen. Nee, dat willen we zeker niet.” Experimenteren Het brouwgedeelte gaat zelfstandig draaien onder leiding van brouwer Jelle Aaij. “We zijn blij dat Jelle blijft. Alleen hij kent het brouwproces van het befaamde Radboud-bier en zo zijn er nog een paar juweeltjes die we zeker blijven schenken. Omdat de ketels kleiner zijn - de capaciteit is teruggebracht van 1.000 liter naar 500 liter - kan er meer worden geëxperimenteerd. Wie weet welke nieuwe bieren Jelle voor ons in petto heeft”, zegt Ter Wee glimlachend. Partner Net als Frank is ook Jelle volwaardig partner van Patrick, maar dan in de brouwerij van het sfeervolle concept. “Gezamenlijk hebben we als doel om mensen écht te laten genieten en een bijzondere bierbeleving te geven. Natuurlijk kun je in De Brouwerij ook terecht voor andere dranken zoals een lekkere cocktail, een mooie wijn, een bijzondere whiskey of een glas heerlijk, helder Heineken. Het café wordt de plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en mee kunnen doen aan de pubquiz. Ook kunnen ze er samen van sport genieten, zoals Formule 1 of een wedstrijd van het Nederlands Elftal”, vertelt Frank enthousiast. Rijke historie De historie van het pand wordt door de heren met respect behandeld. Dat blijkt uit de manier waarop de prachtige eeuwenoude balken en muren fier worden getoond. “En op het plafond prijkt een plattegrond van het Medemblik uit 1591, als eerbetoon aan Het Anker, de brouwerij die hier tijdens de Gouden Eeuw gevestigd was. Ja, daar zijn we behoorlijk trots op.” Horeca In De Brouwerij worden uit de tap straks maar liefst vijftien verschillende bieren geschonken, waarvan acht uit eigen tank. Naast het eigen vernieuwde pils, kun je kiezen voor de bekende merken speciaal-bier. Patrick: “Iedereen is blij dat er een Medemblikker achter de tap komt te staan. Ik zal vooral op de achtergrond opereren, sparren met Frank en ideeën bedenken en uitbroeden. Het is mijn passie om dingen op te zetten en erover mee te denken. Natuurlijk zal ik met volle teugen genieten van de gezelligheid van De Brouwerij. Over de hele wereld ben ik in vele bars geweest en daar heb ik veel van mogen leren. Maar als het om de échte kennis van de horeca gaat, is Frank duidelijk mijn meerdere.” Dankbaar Voor Patrick voelt de eeuwenoude brouwerij aan het Gedempte Achterom 4 echt als zijn kindje. “Jaren geleden brouwde ik zelf thuis bier op kleine schaal. Ik liep wel eens met plannen om dat groter aan te pakken, maar daar is het nooit echt van gekomen. Toen er later een brouwerij in Medemblik werd opgericht, was ik erg benieuwd. De zaak zag er fantastisch uit. En ik weet nog goed het moment dat ik mijn eerste Radboud-biertje dronk. Dat smaakte verrekte goed. Toen ik drie jaar later de kans kreeg om in te stappen, twijfelde ik geen seconde. Ik besef maar al te goed dat het paadje toen al behoorlijk gebaand was. Dat is iets waar ik de oude garde tot op de dag van vandaag heel erg dankbaar voor ben.” De Brouwerij Gedempt Achterom 4, Medemblik | M 06 - 30 70 03 10 Tekst: Corona Rentenaar

RkJQdWJsaXNoZXIy MjY1OTA=